• Telefon: 0630/820-5361

Otthoni Duguláselhárítás

A házi avagy otthoni duguláselhárításról bővebben.Tehát érdemes felmérni a helyzetet hogy egyáltalán megbírkózunk a feladattal,avagy túl nagy fába vágjuk a fejszénket.Ha elhatároztuk magunkat és elég rátermedséggel rendelkezünk az eldugult lefolyóvezeték illetve szifon tisztításához akkor kezdhetjük is.

Kezdjük könnyeb duguláselhárítási feladattal,már ha létezik ilyen.Nézzünk példáúl egy palószuezszifon azaz padlóösszefolyó dugulást.Tudod az a rácsos összefolyó amelyik a fűrdőszoba közepén helyezkedik el jó esetben.Remélem nem baj hogy le tegeztelek de így könnyebb a kommunikáció.Először is egy fogóval vagy egy nagyobb lapos csavarhúzóval nyissuk fel a rácsot.Többnyire beleszorult állapotban szoktuk találni mert az évek folyamán kialakult lerakódások összeállnak.

Ha sikerült levenni a fedlapot (előnyben a kis kézmérettel rendelkezők)gumikesztyűvel nyúljunk bele az összefolyóba és kotorjuk ki a kezünkkel.Amennyit csak bírunk használjunk segédeszközöket ha szükséges.Illetve ha a könyökcső útban volna nyugodtan húzzuk ki majd később vissza tesszük.Van olyan összefolyó amiből nem kivehető a bélés ezek régi konstrukciók.(ez van nehéz ezekben elférni).

Ha nem segített az összefolyó kitakarítása akkor sajnos a csővezeték van eldugúlva tehát jühet a kézi csőgörény.Érdemes olyat választani ami minimum 10 mm átmérővel rendelkezik.Nincs a végén egy túlméretezett tisztítófej ami esetleg beszorúlhat tehát legyen egyenes a vége.Méghogyha a csőgörény drasztikusabban is néz ki ne csábúljunk el.

Helyezzük be a csőgörényt az összefolyóban található csőnyílásba.Természetesen az elfolyás irányába vezető csőbe végezzük a tisztítást.Optimális esetben a bűzelzáró idom a meghatározó az esetek többségében.Mármint az irány tekintetében.Hogyha sikerült a művelet kezdjük körkörös mozgással fokozatosan bevezetni a duguláselhárító eszközt a csővezetékbe.Kis szerencsével könnyen sikerűl kitisztítani a csatorna szakaszt,mivel hogy legtöbb esetben iszaposodás,illetve  haj,szőr lerakódása okozza a dugulást.

Vannak olyan esetek amikór, sajnos agresszívabb dugulással találkozunk. Szilárd,kemény,összeszáradt lerakódás alakúl ki a lefolyó-vezetékben. Érdemes elgondólkodni hogy elég határozottak vagyunk ilyen fajta dugulást elhárítani. Mert ez nem könnyű feladat! Főleg megfelelő gépesített eszközök nélkűl elvégezni.

Mi a teendő szilárd dugulás esetén?
  • Ebben az esetben érdemes kicsit vastagabb csőgörényt használni.
  • Próbáljuk meg forgó mozgással be juttatni a csővezetékbe acsőgörényt.
  • Ha nagy ellenállást  tapasztalnánk tartsunk ellen a spirálnak.
  • Esetleg akkus fúró géppbe fogatott csőgörénnyel nagyobb sikerrel járhatunk.

Hogyha sikerült átszakítanunk a lerakódást akkór gratulálok.Viszont ha nem jártunk sikerrel próbáljuk meg víznyomással kimosni a csatornát.Ez lehet slag-tömlő víznyomás vagy magasnyomású mosó.Karcher,sterimob,bosch ezek a gyártók készítenek ilyen gépeket kereskedelmi forgalomba.Illetve kiegészítőként vásárólható eresz csatorna mosó tömlő.

A fenti képeken látható módokon használjuk a gépeket.Vagy slagot kerticsapról vételezett víznyomással.Az általunk használt duguláselhárító gépek:Rothenberger,Rems,Ridgid, ezek a világmárkák bizonyítottak már minden téren.Természetesen mi képesek vagyunk mindennemű dugulás megszüntetésére.Ha szükséges csőgörénnyel vagy magasnyomású mosóval, az úgynevezett közszférában ismertebb nevén Womával.

Néhány lépésben bemutatjuk a megfelelő wc pumpa használatot.

1.Lépés:

2.Lépés:

3.Lépés:

4 Replies to “Otthoni Duguláselhárítás”

  1. Köszönöm a hasznos tanácsokat!
    András

    1. Ez nagyon jó! Csak így tovább!

      1. Örülök !

    2. Nagyon szívesen

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*